Vous êtes ici

Opinion: Looking back at the causes of 25-year crop yield stagnation in Europe, Alain Vidal.

16/01/2024

Opinion : Vidal A. 2023. Looking back at the causes of 25-year crop yield stagnation in Europe, Notes Académiques de l'Académie d'agriculture de France / Academic Notes from the French Academy of Agriculture (N3AF), 17(2), 1-10. https://doi.org/10.58630/pubac.not.a619313

Résumé
Les rendements des cultures dans le monde, mais surtout en Europe, stagnent depuis le milieu des années 1990, quand sont apparues des inflexions dans l'évolution des rendements du blé, du maïs et de l'orge. Nous revenons ici sur les causes les plus probables de cette stagnation. Si les rendements agricoles avaient suivi la tendance 1950-1990 en Europe, ils seraient aujourd'hui 20 % supérieurs à ceux des années 1990, lorsqu'ils ont commencé à stagner. Le changement climatique explique raisonnablement un tiers de la différence. Des recherches récentes montrent qu'une plus grande diversité des cultures permet de maintenir les rendements plus efficacement que la monoculture, sans estimer dans quelle proportion. Enfin la littérature indique que la fourniture de services écosystémiques pourrait contribuer à stopper cette stagnation, mais sans encore en quantifier le potentiel.

Abstract
Across the world, but especially in Europe, staple crop yields have been stagnating since the mid-1990s, when breakpoints appeared in wheat, maize, and barley yield evolution. We look back here at recent evidence about the most likely causes for crop yield stagnation. If crop yields had followed the 1950-1990 trend in Europe, they would now be 20% higher than in the 1990s, when they started stagnating. Climate change reasonably explains one third of the difference. Recent research shows that increased crop diversity sustains crop yields more effectively than monoculture, but there is to date no estimate in the literature by how much. Finally, the literature suggests that the provision of ecosystem services could help break up crop yield stagnation but to an extent that is not yet quantified.

Mots-clés
stagnation des rendements, Europe, changement climatique, monoculture, services écosystémiques

Keywords
yield stagnation, Europe, climate change, monoculture, ecosystem services

Éditeur :
Pere Arus, chercheur émérite à l'IRTA, du Centre de Recerca en Agrigenòmica CSIC-IRTA-UAB-UB (CRAG)

Rapporteurs :
1. Gilles Lemaire, membre d’agriculture de France
2. Anonyme

Citation
Vidal A. 2023. Looking back at the causes of 25- year crop yield stagnation in Europe, Notes
Académiques de l'Académie d'agriculture de France / Academic Notes from the French
Academy of Agriculture (N3AF), 17(2), 1-10. DOI: 10.58630/pubac.not.a 619313.


Reçu
6 mars 2023

Accepté
9 décembre 2023

Publié
16 janvier 2024